Skip to main content

Rat u Afganistanu, kada se veliki svete velikima preko leđa malih i siromašnih

Kada su komunisti došli na vlast 1979. godine u Afganistanu nastao je građanski rat. Afganistan je muslimanska zemlja a na vlast su došli ateisti koji su počeli da provode reforme koje se nisu dopadale ogromnom broju stanovnika. Kako je Afganistan već decenijama bio u gotovo idiličnim odnosima sa Sovjetskim Savezom, tadašnji aktuelni predsjednik Hafizullah Amin će otići u Moskvu i tražiti pomoć u vidu vojne intervencije. Na jednoj strani je bila komunistička vlast a na drugoj su bili mudžahedini i talibani podjeljeni u nekih 7 frakcija. Ubrzo zatim će SSSR poslati svoje trupe, nekih 100 000 vojnika uglavnom sastavljenih od Turkmena, Uzbeka i Tadžika jer su to narodi veoma bliski Afganistancima a opet samo stanovništvo u Afganistanu je prilično heterogeno, sastavljeno od raznih naroda tipa Paštuni, Hazari, Tadžici, Turkmeni, Uzbeci ...itd. Aftanistan je kao centralnoazijska država bio veoma važan za SSSR zbog svog položaja prije svega jer se nalazi na putu između Kine, Pakistana na jednoj strani i Irana, Iraka, zemalja Bliskog Istoka na drugoj strani pa su Sovjeti gledali da imaju uvijek dobre odnose sa tom zemljom.


Običan narod u SSSR-u zbog zatvorenosti medija i kontrole od strane centralinih vlasti nije imao pojma šta se dešava u Afganistanu. Ubrzo će Moskva ukapirati da su napravili ogromnu grešku što su poslali vojsku tamo, jer su prije svega bili nepripremljeni a opet taj rat je koštao kao i svaki drugi rat koji se vodio u istoriji čovječanstva. Sa druge strane narod u Afganistanu je dolazak sovjetskih trupa shvatio kao poziv za mobilizaciju jer kada strani vojnici uđu na teritoriju neke muslimanske zemlje onda se to tumači kao napad na islam a vjera nalaže da se muslimani moraju braniti od okupatora. Nastao je žestok sukob u kojem će stradati veliki broj ljudi.


Amerikanci su bili bijesni kada su vidjeli da je SSSR poslao vojsku u Afganistan. U to vrijeme je bila na vlasti administracija na čelu sa predsjednikom Jimmy Carterom. Za američku javnost preko medija je saopšteno da će sa Sovjetskim Savezom biti prekinuti svi spoljnotrovinski odnosi, naročito sporazum o trgovini žitaricama i diplomatski odnosi ali ono što nije bilo za javnost, jeste angažman CIA da se pomogne talibanima i mudžahedinima u Afganistanu u borbi protiv Sovjetskog Saveza.


Najbliža zemlja preko koje se moglo doći do Afganistana je Pakistan. Narod u Pakistanu je obožavao mudžahedine u Afganistanu koji su se tukli protiv Sovjeta a sa druge strane Amerikanci nisu htjeli da idu direkt u Afganistan niti da se direktno angažuju u pomoći mudžahedinima i talibanima u borbama protiv Sovjeta. Operativci CIA zajedno sa savjetnikom za bezbjednost, čuvenim politikologom i velikim rusomrscem, uticajnim u kreiranju američke spoljne politike, Zbigniew Brzezinskim otišli su u Pakistan, odnijeli oružje, ljude koji će obučavati mudžahedine i talibane u rukovanju američkim naoružanjem i naravno novac. Saudijska Arabija je takođe bila uključena u tu priču. Muslimani iz cijelog svijeta, uključujući Evropu i Ameriku će otići u Afganistan da se bore za džihad protiv nevjernika i naravno nastao je totalan rat i haos. Afgani kao ratnički narod u zemlji koju zovu "grobljem carstava" su brzo savladali obuku i rukovanje američkim lakim naoružanjem i svime što su im Amerikanci odnosno CIA preko Pakistana isporučila za borbu protiv Sovjeta.



Sovjeti su imali ogromne gubitke. Neki analitičari i istoričari smatraju da su vojsku Sovjetskog Saveza porazili ručni raketni bacači zemlja-vazduh tipa "Stinger". Naime, mudžahedini su srušili oko 1000 sovjestkih helikoptera, transportnih i vojnih aviona. Afganistan je brdsko-planinska zemlja i sa ovako sofisticiranim raketnim bacačima nije problem dobro uvježbanom vojniku oboriti neku letilicu jer je teren pogodan i za sakrivanje vojnika i nesmetano dejstvovanje po neprijatelju.

Da stvar bude zanimljiva, Amerikanci su znali za odluku da će se Sovjeti povući iz Afganistana prije nego što su talibanima isporučili "Stingere" jer su ih i sami Sovjeti o tome obavjestili, međutim, oni se nisu obazirali na to, htjeli su da Sovjete poraze i ponize maksimalno. Htjeli su da SSSR doživi svoj Vietnam u Afganistanu. Poslednji Sovjetski vojnik napustio je Afganistan 1989. godine.

Mnogi ratovi su se kroz istoriju vodili zbog pljačke. Znači bili su ekonomski razlozi njihovog izbijanja i vođenja. Neki ratovi su bili manje više religiozni. Neki ratovi su bili kombinacija malo ekonomija, malo religija kada govorimo o uzrocima. Međutim, ovaj rat u Afganistanu je imao religiozni karatkter iz perspektive mudžahedina i talibana kao i muslimana širom svijeta koji su dolazili da se bore protiv Sovjeta ali i komunističke vlasti i režima u Afganistanu a ako ga posmatramo kao sukob između SAD-a i SSSR-a, onda vidimo da i emocije igraju važnu ulogu. Želja da se SSSR porazi i ponizi je više stvar iracionalne mržnje nego nekog racionalnog, pragmatičnog i zdravorazumskog rezonovanja. Neko će reći da je sa porazom i traumom koji će SSSR dobiti učešćem u ratu u Afganistanu zadat udarac koji će takođe doprinijeti raspadu te zemlje i komunizma koji će uslijediti samo par godina nakon što će poslednjih sovjetski vojnik napustiti Afganistan, što ima nekog smisla i logika, ali komunizam se raspao ipak zbog mnogo jačih i dubljih razloga. Ovaj poraz je bio samo jedan dodatni a nepotreban udarac kojem su se sami Sovjeti nepotrebno izložili.


Comments

Popular posts from this blog

Ko su bili Fanarioti u Bosni nekad i kako se nastavlja tradicija danas u Republici Srpskoj

Prostor današnjeg Izraela odnosno sa osvajanjem Jerusalima od strane Rimljana 70 godine n.e. ere i rušenja Drugog hrama od strane novih osvajača čitava ta oblast dobija novi naziv Palestina. Taj prostor preuzeće muslimani odnosno Arapi sa osvajanjem Palestine 638. godine n.e. i prave jedan veoma fin gest pa dozvoljavaju Jevrejima ponovo da se nasele u Jerusalim iz kojeg su bili protjerani pola milenijuma, tačnije od 135. godine n.e. Palestina će pasti pod vladavinu Osmanskog carstva u XVI vijeku, tačnije 1517. godine i ostaće po njihovom upravom i vladavinom sve do 1917. godine. Potom taj prostor preuzimaju Britanci sve do osnivanja države Izrael 1948. godine. Tokom vladavine Osmanlija pravoslavna crkva je bila uslovno rečeno favorizovana u odnosu na druge hrišćanske crkve naročito katoličku crkvu pa su tako stare crkve koje su bile očuvane prije dolaska Osmanlija na taj prostor pripadale pravoslavnoj crkvi odnosno Jerusalimskoj patrijaršiji a na čelu iste su uvijek bili etnički

Prva hrvatska štedionica i Srbi

Danas je 31. decembar i svi se pripremaju za proslavu nadolazeće Nove godine, a meni lično ova godina je najgora u životu i imao bih razloga da se radujem njenom odlasku i vjeri da će naredni period mog života biti ljepši i bolji ali kako ne živim i nisam iz Istre gdje čovjek može da bude opušten jer su tamo na svakih 30 godina mijenjali zastave a opet nisam ni hipster iz kruga dvojke u Beogradu da budem nadrogiran i opušten i da mi glavna preokupacija bude kladionica i novi album nekog pedera iz Londona ili New Yorka, ja sam ipak Krajišnik koji svaki dan preko Save gleda u susjednu Hrvatsku a opet nema tog građaniste i drugosrbijanca u Beogradu i Novom Sadu koji je veći pristalica mira sa Hrvatima jer bilo bi super da su naši ratovi završeni za vijek vijekova, međutim, istorija je čudo i uči nas da moramo biti vazda na oprezu barem mi Krajišnici. Meni je kuća na 500 m vazdušne linije od današnje Hrvatske koja je nastala na ustaškim temeljima NDH-a i Ante Pavelića. Beograđani nisu

Ne možete svaku ženu da pipnete pa zašto bi kripto valute morale da budu opipljive ?!

Obrati pažnju na fotografiju ispod. Ovo je ženska mojih snova. Nadam se da mi vjerujete na riječ da bih ja nju rado opipao, međutim, na moju nesreću to nije moguća ali i na njenu, samo što ona to ne zna a neće vjerovatno nikada ni saznati kakvog fenomenalnog a anonimnog obožavaoca ima. Ne zajebavam se kada to kažem. Ozbiljan sam k'o srčani udar! Ma kakvi ovi glumci, sportisti i to sve što se mota oko nje, to je sve go kurac. Znači Marija Kilibarda je realna osoba. Ta osoba postoji i onaj kome je dostupna može valjda i da je pipne pošto smo svi opipljivi pa i ona. Međutim, da bi nešto postojalo ne mora nužno da bude opipljivo. E to nešto što postoji u realnom svijetu a nije opipljivo zovemo virtualnim. Šta je virtualno ? Pa recimo država je virtualna stvar. Preduzeće je virtualna stvar. Ljubav je virtualna stvar. Recimo dvoje ljudi se voli, znači među njima postoji ljubav i ona je dragocjena onima koji se vole i oni koji  bi da vole nekog i da budu voljeni ali toga nema.